Pompa PROLAC HCP jest przystosowana do pracy przy aplikacjach wymagających wysokiego stopnia higieny, delikatnego tłoczenia produktu i odporności na działanie czynników chemicznych. Jest odpowiednia do zastosowania w przemyśle mleczarskim, piwnym, farmaceutycznym (seria HCP WFI), a także kosmetycznym. Silnik typu IM B35 spełnia standardy IEC i jest chroniony osłoną wykonaną ze stali nierdzewnej. Urządzenie dostarczane jest z wysokimi nastawnymi nierdzewnymi nóżkami o higienicznej konstrukcji. Pompa dostępna jest w wersji samozasysającej (seria HCP SP) i jest szczególnie odpowiednia do tłoczenia cieczy zawierających powietrze lub gaz bez utraty wydajności urządzenia. Głównym zastosowaniem pompy w tym wykonaniu jest wykorzystanie w stacjach mycia jako powrót CIP. Zakres wydajnościowy dla każdej wielkości pompy jest ustalany poprzez wybór średnicy wirnika i prędkości obrotowej.
Pompa wirowa HYGINOX SE jest pompą o sanitarnej i ekonomicznej konstrukcji, co sprawia, iż jest szczególnie stosowana jako pompa procesowa w mleczarniach, przy produkcji napojów o niskiej lepkości, w procesie mycia CIP, a także w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym. Dostępna w wersji z osłoną na silnik (MR) lub bez osłony (MB). W zależności od modelu, maksymalna wydajność tego typoszeregu pomp to 130 m3/h, maksymalna różnica ciśnień wynosi 10 bar, a maksymalny poziom temperatury to 120°C . Zakres wydajnościowy dla każdej wielkości pompy jest ustalany poprzez wybór średnicy wirnika i prędkości obrotowej.
Pompa wirowa ESTAMPINOX EFI jest urządzeniem, którego części mające kontakt z produktem wykonane są ze stali nierdzewnej AISI316L, co sprawia, iż jest szczególnie stosowana jako pompa do wody i innych cieczy o lepkości zbliżonej do wody. Jest pompą wspomagającą, stosowaną w procesach przetwórstwa spożywczego, chemicznego, czy winnego. Dostępna w wersji z osłoną na silnik (MR) lub bez osłony (MB). W zależności od modelu, maksymalna wydajność tego typoszeregu pomp to 65 m3/h, maksymalne ciśnienie robocze wynosi 6 bar, a maksymalny poziom temperatury to 90°C .
Pompa typu DIN-FOOD jest higieniczną pompą odśrodkową o dużej wydajności (do 1000 m3/h). Jej aseptyczne przyłącza kołnierzowe są zgodne z normą DIN 11864-2, a konstrukcja zgodna ze standardami EHEDG. Doskonała do zadań stawianych w przetwórstwie spożywczym, browarnictwie, w przemyśle chemicznym czy farmaceutycznym. Nadaje się do tłoczenia napojów mlecznych, wszelakich napojów pitnych, a dodatkowo znajduje zastosowanie w procesach ultra-filtrowania, czy w przemyśle tekstylnym. Maksymalna różnica ciśnień dla tego typoszeregu to 90 m sł. w, a graniczna wartość temperatury wynosi 120°C. Pompa dostępna w wersji monoblokowej oraz w wersji bareshaft.
Pompa typu ASPIR jest urządzeniem o higienicznej konstrukcji i należy do grupy pomp samozasysających, z bocznym kanałem. Doskonale nadaje się do zastosowania w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym, czy chemicznym. Została specjalnie zaprojektowana do tłoczenia produktów zawierających powietrze lub gaz, w tym wino, oliwy, syropy, alkohol, aceton, a także produkty o temperaturze zbliżonej do temperatury wrzenia. Głównym zastosowaniem pompy jest wykorzystanie w stacjach mycia jako powrót CIP. Jej aseptyczne przyłącza są zgodne z normą DIN 11864. Urządzenie dostępne w wersji z osłoną na silnik (MR) lub bez osłony (MB). W zależności od modelu, maksymalna wydajność tego typoszeregu pomp to 54 m3/h, maksymalna różnica ciśnień wynosi 50 m sł. w, a maksymalny poziom temperatury to 120°C .
Pompa odśrodkowa typu RV wyposażona jest w helikoidalny wirnik, dzięki któremu stanowi najlepsze rozwiązanie do tłoczenia cieczy zawierających cząstki stałe, a także produkty o średniej lepkości, które nie mogą być pompowane standardową pompą wirową. Spiralny kształt wirnika pozwala na delikatny transport produktu, bez powodowania zatykania. Idealne do pompowania cząstek stałych zawieszonych w wodzie (w proporcjach 40% do 60%), w tym oliwki, pieczarki, plastry pomarańczy, warzyw czy ryb. Wykorzystywana w przemyśle winiarskim, w którym wymagana jest wysoka wydajność i minimalne zniszczenia cząstek stałych (nasion, skórek, itp.). Konstrukcja pompy przyczynia się do lepszej ekstrakcji taniny, substancji barwiącej wina, ogranicza powstawanie osadów, co w rezultacie skutkuje osiągnięciem wysokiej jakości win.